Welke website maker heb je nodig voor een goede website?

Geplaatst op:
27/2/2021

Eigenlijk kan iedereen wel een goede website in elkaar zetten. Vroeger was de beste website maker vooral iemand met veel technische kennis. Tegenwoordig is er een overvloed aan zogenaamde CMS systemen waarmee je met een paar muisklikken al een goede website kan realiseren. Maar wat is nou de beste website maker om de perfecte website te creëren? Hieronder geven wij een samenvatting van een aantal populaire website makers:


Platforms om websites te bouwen

Zoals we hierboven al beschreven zijn er ontzettend veel platforms waarop je een goede website kan bouwen. De meeste Content Management Systemen (CMS) zijn geheel naar wens aan te passen. Ook voor de iets minder technische website bouwers is het makkelijk om via deze systemen een website te maken. Er is een groot aanbod aan templates, waarvan een deel ook gratis te downloaden is. 

Drupal, Wordpress en Wix
Drupal, Wordpress en Wix


Wordpress

Het meest gebruikte platform op dit moment is vanzelfsprekend Wordpress. Het systeem wordt op ruim 40% van alle websites op het internet gebruikt. Wat begon als blogplatform is uitgegroeid tot één van de grootste CMS van het moment. Kenmerkend aan dit systeem is het grote aanbod van templates en plugins. Hierdoor is het relatief simpel om een succesvolle Wordpress website te maken. Naast dat het platform uitermate geschikt is voor de beginnende website bouwer is het ook erg aantrekkelijk voor de professionelere bouwers. Wordpress leent zich perfect voor de ontwikkeling van eigen templates en plugins waardoor geen idee meer te gek is. 

Drupal

Ook een bekende in het CMS rijtje is Drupal. Dit systeem lijkt aardig op Wordpress en is de laatste jaren flink aan het groeien in het aantal gebruikers. In tegenstelling tot Wordpress is het bij dit systeem mogelijk je website te bouwen door het gebruik van zogenaamde modules. Begin je net met het bouwen van websites? Dan kan Drupal in het begin misschien nog wat lastig zijn. Gelukkig is er veel informatie te vinden binnen de community en ben je voor je het weet aan je eerste pagina’s bezig. Ook hoeft het bouwen van een website niet veel te kosten. Bij Drupal is het mogelijk om zowel gratis als betaalde modules te gebruiken.

Wix

Wix is een CMS systeem dat net als Drupal steeds meer marktaandeel weet te bemachtigen. Het platform werd opgericht in 2006 en er zijn inmiddels al meer dan 70 miljoen websites online op de servers van Wix. In tegenstelling tot Wordpress en Drupal is het platform van Wix een gesloten CMS systeem. Dit betekent dat er niet zomaar templates en plugins van derde partijen te downloaden zijn. Voor Wix komen steeds meer templates en plugins beschikbaar waarvan de ontwikkeling bij Wix zelf ligt. Waar het bij Wordpress kan gebeuren dat plugins van verschillende ontwikkelaars elkaar in de weg zitten, is dat bij Wix niet het geval. Voor geavanceerde websites en webwinkels is Wix niet het ideale systeem. Ben je een beginnende website bouwer? Dan is de gebruiksvriendelijke interface van Wix wel degelijk geschikt.


De hierboven genoemde CMS systemen zijn natuurijk maar een kleine greep uit het behoorlijke aanbod van website platforms. Keuze genoeg om zelf aan de slag te gaan met een nieuwe website! En mocht je door alle keuzemogelijkheden niet meer weten waar je moet beginnen? Dan kan je altijd nog een freelancer inhuren om voor jou een website te maken.