Ja, er komt nogal wat kijken bij het auteursrecht, want zomaar een beeld gebruiken wat je tegenkomt op het internet zit er niet in. In tegenstelling tot de andere blogs, is deze wat langer en ingewikkelder. Desalniettemin, is dit een zeer belangrijk onderwerp! Dus ga er even goed voor zitten en dan weet jij zo meteen precies wat wel en niet mag. Geen zin om alles door te lezen, zie de belangrijkste punten terug in het stroomschema onderaan.
Allereerst even opheldering over het verschil tussen auteursrecht en portretrecht.
Wanneer je iets hebt gemaakt van een foto/filmpje tot een kunstwerk of liedje, heb je automatisch het auteursrecht (onderdeel van intellectueel eigendomsrecht). Dit wordt ook wel copyright genoemd. Het auteursrecht is bedoeld om de maker van het werk te beschermen tegen reproductie of publicatie zonder zijn/haar toestemming. Door dit recht heeft de maker recht op naamsvermelding en mag hij/zij zich verzetten tegen een bewerking of misvorming.
Heb je iets gemaakt?
Het portretrecht is een onderdeel van en tegelijkertijd beperking op het auteursrecht. Bij een portret, het woord geeft het al aan is er iemand herkenbaar in beeld gebracht. Afhankelijk van een aantal factoren mag je het portret wel/niet publiceren. Lees daarvoor het artikel: Hoe werkt het portretrecht?
Terug naar hoe het nu precies zit met auteursrecht.
In principe ontstaat het auteursrecht vanzelf vanaf het moment dat het werk wordt gemaakt. Je hoeft het dus ook niet ergens aan te vragen. Dus als je iets achter je bureau ontwerpt (tekst, video, lied), is het inderdaad zo dat het recht meteen ontstaat (af of niet).
Exclusieve rechten
Wanneer je over het auteursrecht beschikt, heb je het alleenrecht om het beschermde werk openbaar te maken (bv. plaatsen op socials) én te verveelvoudigen (kopiëren).
Tevens zijn er persoonlijkheidsrechten, waaronder het recht op naamsvermelding en het recht zich te verzetten tegen aantasting van het werk.
Het recht kan overgaan op iemand anders wanneer je het verkoopt voor een deel of geheel.
Tot slot eindigt het auteursrecht op een werk 70 jaar na de dood van de maker, te rekenen vanaf de eerste januari, volgend op het jaar waarin de maker is overleden. Dat verklaart waarom bijvoorbeeld zo veel klassieke muziek vrij is van auteursrecht.
Wel/niet een foto gebruiken?
Let dus goed op, zowel bij het plaatsen als het overnemen van een werk. Dat auteursrecht is niet niks.