Studeren én ondernemen: Waarom niet?

Geplaatst op:
6/12/2020

Steeds meer studenten zetten tijdens hun studie een eigen bedrijf op of beginnen voor zichzelf als freelancer. En geef ze eens ongelijk! Je hebt veel vrijheid, je kunt je eigen tijd indelen en je doet een hoop ervaring op die je na je studie weer kunt inzetten bij je nieuwe baan. Of misschien is je onderneming zelfs zo’n succes dat je niet eens meer voor een baas hoeft te werken. Maar waar te beginnen? En wat is belangrijk om te weten?

De meeste studenten starten als zzp’er. Dit is een laagdrempelige manier van ondernemen waarbij je geen personeel in dienst neemt en weinig tot geen financiële middelen nodig hebt. Je verkoopt letterlijk hetgeen waar jij goed in bent en bepaalt zelf hoe, waar en wanneer je dit doet. Van grafisch vormgever tot horecatopper, er zijn tal van websites waar je jezelf als freelancer kunt aanbieden. Tip: bezoek netwerkbijeenkomsten waar je kunt sparren met andere ondernemers en misschien wel nieuwe opdrachtgevers vindt.

Heb je een goed idee waar je direct mee aan de slag wil gaan? Begin dan eerst met een goed concept- en bedrijfsplan en werk het financiële plaatje uit. Lees je goed in en laat je informeren door andere (student)ondernemers. Wist je bijvoorbeeld dat veel scholen en universiteiten tegenwoordig met je meedenken en er speciale regelingen zijn om het studeren en ondernemen beter te combineren? Zo zijn er mogelijkheden om af te studeren binnen je eigen bedrijf en kun je als studerende ondernemer deelnemen aan verschillende wedstrijden en in aanmerking komen voor prijzen en subsidies.

Maar voordat je vol enthousiasme naar de KvK rent met al je plannen en ideeën is het goed om te weten dat er een belangrijk verschil zit tussen het oude (gestart vóór september 2015) en nieuwe (gestart in september 2015) studiefinancieringsstelsel. Voor studenten van het nieuwe leenstelsel is de basisbeurs afgeschaft en veranderd in een volledige lening. Daarbij komt dat ook de bijverdiengrens is afgeschaft en je dus geen rekening hoeft te houden met hoeveel omzet je draait. Terwijl studenten van het oude stelsel wel een maandelijkse basisbeurs krijgen, maar vastzitten aan een bijverdiengrens. Op de website van de Rijksoverheid kun je de hoogte van deze grens en meer informatie over dit onderwerp vinden.

Kortom; je studie combineren met het runnen van een eigen bedrijf heeft een hoop voordelen, maar zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan.