Starten als Freelancer

Geplaatst op:
25/2/2021

Starten als freelancer. Het lijkt  wel het spannends wat je kan doen op professioneel gebied. Gelijk vanuit je studie of misschien werk je nog wel in loondienst. Het opzeggen van je baan om te starten als freelancer kan een flinke stap zijn. 

Wanneer start je al freelancer?

Het begint vaak bij een goed idee. Je hebt het gevoel dat jij iets kan maken of doen waar behoefte aan is. Je merkt dat dit gevoel niet verdwijnt en krijgt de behoefte om er iets mee te doen. Maar daarna wordt het vaak lastiger. Hoe zet je dat fantastische leuke idee om in een concreet en realistisch ondernemingsplan? En heb je al nagedacht over het financiële hoofdstuk? En kan ik aan de slag als freelancer zonder inschrijving bij de KvK? Al deze vragen kunnen ervoor zorgen dat je even niet meer weet waar je moet beginnen. 

Vaak helpt het om jouw idee zoveel mogelijk te delen met mensen in je omgeving. Let goed op hoe er reageert wordt en gebruik deze feedback voor het verfijnen van je concept. Probeer jouw idee steeds concreter te maken door het uit te schrijven op papier. Een handige methode om hiervoor te gebruiken is het zogenaamde Business Model Canvas. Hierin beschrijf op een overzichtelijke manier wat jouw concept inhoudt. 

Heb je helder hoe jouw concept eruit moet komen te zien? Dan is het moment aangebroken om de eerste stappen naar zelfstandigheid te zetten. De eerste stappen om jouw concept klaar te maken om naar de ‘echte’ wereld te brengen. Hiervoor heb je waarschijnlijk een website, logo etc voor nodig. Soms kan het handig zijn om hiervoor een freelancer in te schakelen.