Kan ik aan de slag als freelancer zonder inschrijving bij de KvK?

Geplaatst op:
15/3/2021

In 2019 zijn er 159 duizend eenmanszaken opgericht. Een groot deel hiervan is opgericht onder de rechtsvorm natuurlijke personen. Dit cijfer geeft echter geen volledig beeld van het daadwerkelijke aantal nieuwe freelancers. Het is namelijk mogelijk om als freelancer aan de slag te gaan zonder dat je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Je hoeft je pas in te schrijven bij de Kamer van Koophandel als je echt ondernemer bent.


Wanneer ben je een ondernemer?

Je bent niet wettelijk verplicht om je meteen al in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit moet pas op het moment dat de Belastingdienst en de KvK je als ondernemer zien. De Kamer van Koophandel hanteert hiervoor 3 criteria:

  • Je verdiend geld, bijvoorbeeld door het factureren van je uurtarief.
  • Je levert goederen en/of diensten, bijvoorbeeld het maken van een logo of website.
  • Je werkt niet af en toe voor familie en vrienden, maar maakt regelmatig bijvoorbeeld een logo in opdracht van een klant.

Je hoeft je nog nergens druk om te maken als je af en toe een kleine opdracht uitvoert.  Het geld dat je hiermee verdiend kan je bij de belastingdienst opgeven als ‘Inkomsten uit overige werkzaamheden’. Wordt het uiteindelijk allemaal wat serieuzer? Dan is het tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel om als freelancer aan de slag te gaan.

Voordelen inschrijven Kamer van Koophandel

De inschrijving bij de Kamer van Koophandel is niet enkel een verplichting. Als je aan één van de criteria voldoet is het verstandig om in te schrijven want het kan ook verschillende voordelen bieden:

  • De inschrijving als eenmanszaak is redelijk goedkoop en eenvoudig. De eenmalige kosten zijn €50. Je hoeft je niet apart in te schrijven bij de Belastingdienst, want dit gebeurt automatisch. Een afspraak maken kan online via de site van de Kamer van Koophandel. Voorafgaand aan het gesprek vul je wat gegevens is en met een kwartier sta je weer buiten met de juiste papieren en misschien een leuke foto dat jij nu een ondernemer bent! Je bent dan zelf de eigenaar en hoeft voor de oprichting verder geen notaris in te schakelen.
  • Er zijn financiële voordelen als je voldoet aan het urencriterium. Denk aan fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek.
  • Je hebt een professionele uitstraling. Bedrijven vinden het fijn om samen te werken met freelancers die zijn ingeschreven.

Let op: wanneer jij je niet inschrijft als ondernemer, maar dat eigenlijk wel bent grijpt de belastingdienst in. Na afloop van een belastingjaar kan het zijn dat er vastgesteld wordt dat je wel een ondernemer bent en dus omzetbelasting had moeten betalen.

‍Twijfel je of jij je wel of niet moet inschrijven? Neem dan contact op met de Kamer van Koophandel.