Kan ik aan de slag als freelancer zonder inschrijving bij de KvK?

In 2019 zijn er 159 duizend eenmanszaken opgericht. Een groot deel hiervan is opgericht onder de rechtsvorm natuurlijke personen. Dit cijfer geeft echter geen volledig beeld van het daadwerkelijke aantal nieuwe freelancers. Het is namelijk mogelijk om als freelancer aan de slag te gaan zonder dat je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel.

Wanneer ben je ondernemer?
Je bent niet wettelijk verplicht om je meteen al in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit moet pas op het moment dat de Belastingdienst en de KvK je als ondernemer zien. De Kamer van Koophandel hanteert hiervoor 3 criteria:

  1. Je verdiend geld, bijvoorbeeld door het factureren van je uurtarief.
  2. Je levert goederen en/of diensten, bijvoorbeeld het maken van een logo of website.
  3. Je werkt niet af en toe voor familie en vrienden, maar maakt regelmatig bijvoorbeeld een logo in opdracht van een klant.

Je hoeft je nog nergens druk om te maken als je af en toe een kleine opdracht uitvoert.  Het geld dat je hiermee verdiend kan je bij de belastingdienst opgeven als ‘Inkomsten uit overige werkzaamheden’. Wordt het uiteindelijk allemaal wat serieuzer? Dan is het tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel om als freelancer aan de slag te gaan.

Voordelen inschrijven Kamer van Koophandel
De inschrijving bij de Kamer van Koophandel is niet enkel een verplichting. Als je aan één van de criteria voldoet is het verstandig om in te schrijven want het kan ook verschillende voordelen bieden:

  1. De inschrijving als eenmanszaak is redelijk goedkoop en eenvoudig. Je bent zelf de eigenaar en hoeft voor de oprichting geen notaris in te schakelen.
  2. Er zijn financiële voordelen als je voldoet aan het urencriterium.
  3. Je hebt een professionele uitstraling. Bedrijven vinden het fijn om samen te werken met freelancers die zijn ingeschreven.