Hoe bereken je als freelancer je uurtarief?

Geplaatst op:
6/12/2020

De meeste freelancers werken op basis van een uurtarief. Het vaststellen van je uurtarief is minder makkelijk dan het op het eerste gezicht lijkt. Je wilt geen klanten afschrikken met een te hoog uurtarief, maar een te laag uurtarief levert misschien te weinig op of schetst een slecht beeld. Daarnaast kun je als freelancer ook een vaste prijs of projectprijs afspreken. Het is hierbij van cruciaal belang dat je van tevoren goed kunt inschatten hoeveel tijd een opdracht in beslag neemt.

Bepaal je uurtarief

Om je uurtarief te bepalen kun je als freelancer beginnen met het berekenen van je jaarlijkse kosten. Bereken hierbij zowel al je persoonlijke uitgaven (woonlasten, voeding, leefstijl) als je zakelijke uitgaven (huur kantoorruimte, website, apparatuur). Tot slot bereken je de voor jouw geldige belastingtarieven (inkomstenbelasting, btw, pensioen). Je telt alles bij elkaar op en dit resulteert in het bedrag dat je jaarlijks moet verdienen.

Vervolgens bereken je hoeveel uren je per jaar in rekening kunt brengen. Als je uitgaat van een vijfdaagse werkweek en dertig dagen voor vakantie, feestdagen en ziekte blijven er 230 dagen in het jaar over om te werken. Dat zijn 1.840 uren. Je kunt niet alle uren rekenen omdat je ook tijd kwijt bent aan administratie, netwerken, reizen enz. Tegenover ieder uur dat je werkt, zet je een niet te declareren uur. Deel het aantal te declareren uren door je jaarlijkse kosten. Voorbeeld: €40.000/920 = €43,50

Overige factoren

Met bovenstaande berekening weet je wat je moet rekenen om break-even te draaien. Maar je uurtarief is natuurlijk van nog veel meer zaken afhankelijk. Zo is het belangrijk om te weten wat het marktconforme tarief is, ofwel wat je collega concurrenten rekenen. Dit kan verschillen per branche en regio. Daarnaast kijk je naar de vraag en aanbod binnen jouw branche. Heb je veel concurrentie en kom je moeilijk aan opdrachten? Dan moet je misschien je uurtarief verlagen en eerst een netwerk opbouwen. Tot slot kijk je naar jouw expertise als freelancer. Dit kun je doen door je opleiding en ervaring mee te laten wegen in je uurtarief.

Vast tarief

Als freelancer zul je ook te maken krijgen met opdrachtgevers die met een vast tarief willen werken. Dit geeft de opdrachtgever zekerheid dat alles gedaan wordt en de kosten niet uit de hand lopen. Het is hierbij belangrijk dat je goed van tevoren kunt inschatten hoeveel tijd een opdracht in beslag gaat nemen. Hoe vaker je opdrachten uitvoert, hoe beter je dit leert inschatten. Een uurtarief lijkt in eerste instantie voordeliger voor jou als freelancer, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Hoe sneller je werkt, hoe voordeliger een vaste prijs kan zijn.

Waarom een freelancer

Wanneer je alleen naar de tarieven van freelancers kijkt, kun je je afvragen waarom je als opdrachtgever een freelancer in zou zetten. Het grote voordeel van het inzetten van een freelancer is dat je wel de lusten maar niet de lasten hebt. Zo is een freelancer vaak snel inzetbaar, flexibel, kun je direct na voltooiing van de opdracht weer afscheid van elkaar nemen en bespaar je aanzienlijk in kosten als loonbelasting, vakantiegeld en andere premies. Door student freelancers in te zetten, houd je het budget binnen de perken, maar werk je wel met een specialist in zijn of haar vakgebied.