De Kleineondernemersregeling (KOR): hoe werkt het?

Geplaatst op:
6/12/2020

Sinds 1 januari 2020 is de kleineondernemersregeling (KOR) aangepast. Waar het voorheen zo was dat je in aanmerking kwam voor de KOR als je minder dan € 1.882,- btw per jaar moest betalen, gaat het er sinds dit jaar om hoeveel omzet je hebt. Heb je een maximale omzet van € 20.000 per jaar? Dan kan je gebruik maken van de nieuwe kleineondernemersregeling.


Wat is de kleineondernemingsregeling (KOR)?

De nieuwe KOR is een BTW-vrijstelling in plaats van een belastingvermindering. De kleineondernemingsregeling moet de administratielast van beginnende kleine ondernemers verkleinen. Zodra je aan de voorwaarde voldoet en je aanmeldt voor de KOR hoef je geen btw meer te berekenen aan klanten en doe je geen btw-aangifte meer. Ook kun je geen btw meer terugvragen over kosten en investeringen. 


Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

De kleineondernemersregeling is een vrijwillige regeling waar je gebruik van kan maken als je omzet maximaal € 20.000 per jaar is. Verder moet je ondernemer zijn (dus ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel) en heb je een btw-identificatienummer nodig. Aanmelden voor de KOR kan ten minste 4 weken voor ingang van een nieuw aangiftevak (meestal is dit een kwartaal). Het toepassen van de KOR kan zodra je een schriftelijke bevestiging van deelname hebt ontvangen van de Belastingdienst. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.


Waarom de kleineondernemingsregeling (KOR)? 

Of het voordeel kan geven is erg afhankelijk van jouw situatie. Heb je vooral klanten die geen btw kunnen verrekenen, zoals bijvoorbeeld particulieren? Dan wordt je marge bij dezelfde verkoopprijs als vóór de nieuwe KOR hoger. Maar bij de nieuwe KOR is het niet mogelijk om btw op inkopen en zakelijke kosten te verreken. Hierdoor wordt je inkoopprijs als het ware hoger en je marge dus lager. Om dezelfde marge te houden moet je de verkoopprijs (zonder btw) verhogen, maar dit is voor zakelijke klanten weer minder interessant. Lees hier meer over op website van de Kamer van Koophandel.