5 tips voor het drukklaar maken van je PDF-bestand

Geplaatst op:
23/2/2021

Of je nu een flyer maakt, een brochure samenstelt of een heel boekwerk ontwerpt, de kans is groot dat je uiteindelijk met een PDF bestand eindigt. Dat bestand heb je nodig om je nieuwste creatie op papier te krijgen (of ander eenmateriaal natuurlijk). Hiervoor moet jouw gecreëerde PDF bestand naar de drukker worden gestuurd.

Zomaar een Photoshop of Illustrator bestand naar de drukker sturen is meestal niet mogelijk. En als het wel mogelijk is, dan moet je vaak extra betalen. De drukker heeft, zoals hierboven al beschreven, een speciaal PDF bestand nodig. Het is belangrijk dat de drukker het PDF-bestand drukklaar aangeleverd krijgt. Maar waar moet je op letten bij het drukklaar maken van zo’n bestand? Hieronder geven wij 5 tips voor het drukklaar maken van je PDF bestand:


  • Houd rekening met het formaat waarop je jouw gecreëerde document wil afdrukken. Door in het ontwerp al rekening te houden met het formaat voorkom je aanpassingen in het ontwerp zodra het wordt afgedrukt. 
  • Informeer bij jouw drukker of er eventueel kant-en-klare templates beschikbaar zijn. Dit maakt het een stuk makkelijker om een drukklare PDF aan te leveren.
  • Zorg dat je het kleurprofiel hebt ingesteld op CMYK of een ander profiel voor drukwerk. Hierdoor voorkom je dat de kleuren van het drukwerk er anders uitzien dan in Photoshop of Illustrator.
  • Zorg dat je afloop creëert rond het document. Dit is extra ruimte die nodig is als er gesneden moet worden, zoals bijvoorbeeld bij flyers of brochures.
  • Om ervoor te zorgen dat je drukwerk duidelijke en heldere afbeeldingen bevat is het belangrijk om afbeeldingen te gebruiken met een hoge resolutie. Bij flyers en folders is het aan te raden afbeeldingen te gebruiken met een resolutie van minstens 300 dpi. Bij grotere afbeeldingen is het verstandig om een resolutie te gebruiken van 72 tot 150 dpi.

Wil je liever iemand inschakelen voor deze klus? Plaats gratis een opdracht en vind een freelancer die jou kan hierbij kan helpen!